Piernik Staropolski długo dojrzewający

mrsk.pl

Piernik Staropolski piekę od wielu lat, przepis na to ciasto mam z bloga Moje Wypieki ( klik ).  To najpyszniejszy piernik na świecie. Wszyscy go uwielbiają i chyba już nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli nigdy nie piekliście takiego długo dojrzewającego piernika to koniecznie spróbujcie. My go pokochaliśmy od pierwszego kęsa. Przekładam go masą orzechową i powidłami śliwkowymi, a na koniec oblewam polewą czekoladową. Ten piernik dosłownie rozpływa się w ustach… Najlepszy!

Piernik zawsze nastawiam w pierwszy weekend po Wszystkich Świętych 🙂

Zdjęcia są robione chyba w 2014 roku więc ich jakość jest…kiepska 🙂 W tym roku zrobię ładniejsze 😉

Składniki:

  • 1/2 kg miodu prawdziwego ( u mnie wielokwiatowy )
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 250 g dobrego masła ( u mnie 82 % )
  • 1 kg mąki tortowej ( u mnie Basia )
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy do piernika ( bez mąki )

Najważniejsze informacje:

  • miód musi być prawdziwy.
  • przyprawa do piernika nie powinna zawierać mąki.
  • ciasto leżakuje w chłodzie minimum 4 tygodnie, a najlepiej 6 tygodni ( chociaż spotkałam się z opinią, że i po dwóch tygodniach leżakowania udał się doskonale ).
  • upiec piernik staropolski należy tydzień przed Świętami.
  • ciasto przed leżakowaniem jest płynne i takie ma być, podczas leżakowania nabierze odpowiednie konsystencji i będzie można je spokojnie rozwałkować podsypując mąką.
  • z przepisu pieczemy trzy blaty ciasta
  • z tego przepisu wychodzą również przepyszne pierniczki

W większym garnku umieszczamy miód, masło i cukier. Powolutku na najmniejszym ogniu doprowadzamy do wżenia. Musi powstać gładka błyszcząca masa, a cukier musi się całkowicie rozpuścić. Trwa to około 20 minut z haczykiem.

Przelewamy do docelowej miski w której będziemy wyrabiać ciasto i odstawiamy do wystudzenia.

Sodę rozpuszczamy w mleku.

Do miski z masą dodajemy mąkę, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wyrabiamy / mieszamy ciasto. W tym momencie poczujecie zapach świąt, obłędny!

Gotowe ciasto przekładamy do szklanego pojemnika ( można też do kamionkowego ), nakrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 5 lub 6 tygodni w chłodne miejsce ( lodówka lub balkon- jeśli nie ma przymrozków ).

Ja trzymam na balkonie i nie sprawdzam temperatur, prawdopodobnie nie raz go przymroziło, a mimo to udał się idealnie.

Autorka przepisu jednak podkreślała, że nie można dopuścić do zamrożenia. Powodzenia!

PO 5-6 TYGODNIACH, najpóźniej tydzień przed podaniem ( w tym wypadku tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia): 

Pieczenie blatów piernikowych:

Ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy na wielkość blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdą część należy rozwałkować na wysokość około 0,5 cm.

Blaty pieczemy jeden po drugim w 180 stopniach, termoobieg przez 15-20 minut, ja piekłam 18 minut każdy.

Odkładamy do przestudzenia. Blaty piernikowe po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale kiedy stygną stają się twarde jak głaz i dokładnie tak ma być.

Blaty przełożone papierem do pieczenia odkładam owinięte w ściereczkę na kilka dni w chłodne miejsce.

Około pięć/cztery dni przed Świętami Bożego Narodzenia przekładam swój Piernik Staropolski masą orzechową i powidłami śliwkowymi.

Powidła śliwkowe:

  • 3 słoiczki powideł śliwkowych ( jeden słoiczek 300 g )

Powidła przekładamy do garnka i podgrzewamy. Tym razem jednak o tym zapomniałam i przełożyłam zimnymi, ale nic się nie stało, piernikowe blaty idealnie się skleiły.

 

Składniki na masę orzechową:

  • 50 dag orzechów włoskich lub innych ulubionych
  • 200 g cukru pudru
  • 18 łyżek mleka
  • 2 łyżki dobrego masła
  • kieliszek wódki lub 1/2 kieliszka spirytusu

Orzechy mielimy w malakserze.

W garnku umieszczamy cukier puder, mleko i orzechy. Powoli doprowadzamy do zagotowania. Kiedy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy masło, wódkę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Piernik przekładam jeszcze ciepłą masą.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 500 g czekolady mlecznej
  • 200 g dobrego masła

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować piernik.

 

Przekładanie Piernika Staropolskiego:

Pierwszy z trzech blatów układamy na papierze do pieczenia i smarujemy podgrzanymi powidłami, przykrywamy drugim piernikowym blatem i smarujemy ciepłą masą orzechową. Przykrywamy trzecim odwróconym „do góry nogami” plackiem ( dzięki temu wierzch ciasta jest idealnie płaski i łatwiej się go później zdobi ).

Całość owijam bawełnianą ściereczką, obciążamy np. książkami i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Dwa dni przed Świętami przekrawamy przełożone ciasto na 3 równe części i każdy kawałek polewamy polewą czekoladową. Piernik Staropolski gotowy 🙂 Smacznego!

mrsk.pl

 

Oryginalny przepis ( klik ) – polecam przeczytać komentarze pod wpisem z oryginalnym przepisem, bo znajdziecie odpowiedzi na wszelkie pytania jakie Wam się nasunęły podczas czytania tego przepisu.