Magiczne Święta! Blogmas 2020, numer 4 :) Przepis na pierogi z kapustą i grzybami :)

mrsk.pl

Na naszym Wigilijnym stole zawsze są pierogi z kapustą i grzybami. Razem z moją Siostrą robimy pierogi i uszka dla całej rodziny na wigilijny stół, ale oprócz tego ja robię pierogi i uszka tylko dla nas i mrożę…idealnie smakują między Świętami i Sylwestrem 😉 lub w Świąteczny Poranek 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 stołowa łyżka oleju
  • 1/2 stołowej łyżki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

 

Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju gniotków, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, i cieplutkie, zwykle nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka.

 

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki dobrego masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu

 

Dzień wcześniej wieczorem należy zalać suszone grzyby zimną wodą i zostawić do rana.

 

Rano opłukać grzyby i zalać przecedzoną ( bardzo drobne sito ) wodą w której się moczyły i gotować około 30 minut.

Grzyby powinny delikatnie pykać sobie pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić.

 

Kapustę opłukać ( jeśli jest bardzo kwaśna ) i pokroić na mniejsze części ( ja pocięłam nożyczkami ), umieścić w garnku i ugotować do miękkości w wodzie, w której gotowały się grzyby dodając liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Moja gotowała się ponad 2 godziny.

 

Ostudzone grzyby i kapustę zmielić na małych oczkach w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokroić.

 

Masło rozpuścić na patelni i usmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule z odrobiną soli i cukru.

Kiedy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej zmielone grzyby oraz kapustę i lubczyk.

Podsmażamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem- mieszamy.

 

Gotowy ostudzony farsz wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Doprawiając farsz trzeba pamiętać, że woda w której będziemy gotować pierogi „wyciąga” sól i pieprz. Lepiej, żeby farsz był za ostry lub za słony, ponieważ po ugotowaniu mocny smak zniknie, a idealny smak zostanie osiągnięty.

 

W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

 

Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

 

Pierogi  okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!

 


Świąteczna tablica informacyjna BLOGMAS :

Kalendarze adwentowe otwieram codziennie na moim Instagramie, na InstaStory ( klik ).