Magiczne Święta! Przepis na pierogi z kapustą i grzybami :)
Na naszym Wigilijnym stole zawsze są pierogi z kapustą i grzybami. Razem z moją Siostrą robimy pierogi i uszka dla całej rodziny na wigilijny stół, ale oprócz tego ja robię pierogi i uszka tylko dla nas i mrożę…idealnie smakują między Świętami i Sylwestrem 😉 lub w Świąteczny Poranek 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 stołowe łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wrzącej wody
Do podanej poniżej ilości farszu ciasto zrobiłam z połowy porcji.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie nam coś w rodzaju gniotków, wówczas zaczynamy wyrabiać ciasto. Trwa to parę minut. Gotowe ciasto jest elastyczne, i cieplutkie, zwykle nie klei się do blatu, więc nie ma potrzeby podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Wyrabiam w robocie planetarnym.
Farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 4 łyżki dobrego masła
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól
- pieprz
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek pieprzu
Dzień wcześniej wieczorem należy zalać suszone grzyby zimną wodą i zostawić do rana.
Rano opłukać grzyby i zalać przecedzoną ( bardzo drobne sito ) wodą w której się moczyły i gotować około 30 minut.
Grzyby powinny delikatnie pykać sobie pod przykryciem. Po ugotowaniu odcedzić.
Kapustę opłukać ( jeśli jest bardzo kwaśna ) i pokroić na mniejsze części ( ja pocięłam nożyczkami ), umieścić w garnku i ugotować do miękkości w wodzie, w której gotowały się grzyby dodając liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Moja gotowała się ponad 2 godziny.
Ostudzone grzyby i kapustę zmielić na małych oczkach w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokroić.
Masło rozpuścić na patelni i usmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule z odrobiną soli i cukru.
Kiedy cebula się ładnie zarumieni dodajemy do niej zmielone grzyby oraz kapustę i lubczyk.
Podsmażamy kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem- mieszamy.
Gotowy ostudzony farsz wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Doprawiając farsz trzeba pamiętać, że woda w której będziemy gotować pierogi „wyciąga” sól i pieprz. Lepiej, żeby farsz był za ostry lub za słony, ponieważ po ugotowaniu mocny smak zniknie, a idealny smak zostanie osiągnięty.
W każde wycięte z ciasta kółko, wkładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie, około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.
Pierogi okraszamy cebulą smażoną na maśle lub inną ulubioną. Smacznego!
Świąteczna tablica informacyjna BLOGMAS :
Kalendarze adwentowe otwieram codziennie na moim Instagramie, na InstaStory ( klik ).
Zostaw komentarz