Leczo- jesienne przyjemności :)

mrsk.pl

 

Kolejną jesienną potrawą, którą uwielbiam jest leczo. Według takiego przepisu robiła je moja Mama i ja też tak robię, jedyne co zmieniłam to dodałam salsę paprykową. Przepis sprawdzony i pyszny. Nie dodaję cukinii ani kabaczka. Jedynie papryka, kiełbasa, pomidory, cebula i przyprawy.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 5 większych czerwonych papryk
  • 1 większa żółta papryka
  • 700 g kiełbasy
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta chili ( na koniec noża )
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 mniejsze liście laurowe lub jeden duży
  • masło ( około 3 łyżek )
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka paprykowej salsy ( można pominąć lub zastąpić kupnym ajwarem )
  • sól
  • cukier

Leczo jest potrawą jednogarnkową, ale ja wszystkie składniki podsmażam w woku, lepsza byłaby głęboka patelnia, niestety takiej nie mam.

W większym garnku umieszczamy ziele, liść laurowy i pieprz w ziarnach, wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu.

Paprykę pokrojoną w kostkę smażymy na suchej patelni ( woku ), kiedy zacznie się szklić posypujemy ją szczyptą soli, po chwili papryka puści sok, pozwólcie jej się chwilkę poddusić. Przekładamy do garnka z wodą.

Cebulę kroimy w piórka, oprószamy solą, cukrem i wędzoną papryką ( szczypty ) i smażymy na łyżce masła.

Kiedy cebula się zeszkli przekładamy ją do garnka z wodą i papryką.

Podsmażamy kiełbasę pokrojoną w połówki plasterków i dokładamy do reszty składników.

Na patelnię wlewamy pomidory w puszce, kiedy zaczną bulgotać przelewamy do garnka, tym sposobem zbierzemy z patelni wszystkie smaki z podsmażanych składników.

Do małego pojemniczka wsypujemy przyprawy: paprykę słodką, majeranek, lubczyk i czosnek, mieszamy i podsmażamy na patelni. Dosłownie minutkę i przekładamy do lecza.

Dodajemy sól ( około łyżeczki- ale lepiej stopniowo doprawiać, kiełbasy mają różne poziomy słoności ), cukier ( około 1/2 łyżeczki lub jedną ), szczyptę chili, 2 łyżeczki koncentratu oraz łyżkę salsy paprykowej ( można pominąć lub zastąpić kupnym ajwarem ) mieszamy. Przykrywamy i dusimy do miękkości papryki. Około godziny.

Kiedy leczo jest gotowe, wyłączmy gaz. Dodajemy łyżkę zimnego masła, nie mieszamy. Przykrywamy i pozwalamy aby masło się rozpuściło. Smacznego!

 

ps. zdjęcie pojawi się wkrótce 🙂