Muffinki jagodowe z maślaną kruszonką :)

mrsk.pl

Korzystałam już z różnych przepisów na muffinki, ale ten jest fenomenalny i jak dla mnie może konkurować tylko z cynamonowymi czyli przepis z najwyższej półki. Lekkie muffinki z chrupiącą kruszonką, które bardzo długo utrzymują świeżość. Idealność tych muffinek uzyskujemy chyba dzięki maślance 🙂 Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki i niewiele w nim zmieniałam, jedynie dodałam cukier waniliowy. Przepis poniżej jest na około 12-15 muffinek, robiłam z podwójnej ilości składników i wyszło mi 35 dużych jagodowych muffinek. Najlepsze z jagodami!

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki dobrego masła 82 %

Masło roztapiamy w rondelku.

Mąkę i cukier wsypujemy do miski.

Zalewamy gorącym masłem i mieszamy intensywnie do momentu aż powstanie nam kruszonka. Odstawiamy.

Składniki na muffinki:

  • 2 szklanki mąki ( u mnie Basia )
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 1 szklanka owoców ( u mnie jagody )

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w mniejszej miseczce.

Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej oraz maślankę miksujemy ( lub mieszamy za pomocą łyżki ) w większej misce, krótko, tylko do połączenia się składników.

Do masy dosypujemy mąkę i miksujemy ( lub mieszamy ) do połączenia ( krótko ). Ja dodawałam mąkę porcjami.

Do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy szpatułką.

Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni, termoobieg przez 25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!

 

Oryginał przepisu znajdziecie tu ( klik ).