Leczo- jesienne przyjemności :)
Kolejną jesienną potrawą, którą uwielbiam jest leczo. Według takiego przepisu robiła je moja Mama i ja też tak robię, jedyne co zmieniłam to dodałam salsę paprykową. Przepis sprawdzony i pyszny. Nie dodaję cukinii ani kabaczka. Jedynie papryka, kiełbasa, pomidory, cebula i przyprawy.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 5 większych czerwonych papryk
- 1 większa żółta papryka
- 700 g kiełbasy
- 1 puszka krojonych pomidorów ( 400 g )
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta chili ( na koniec noża )
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 mniejsze liście laurowe lub jeden duży
- masło ( około 3 łyżek )
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka paprykowej salsy ( można pominąć lub zastąpić kupnym ajwarem )
- sól
- cukier
Leczo jest potrawą jednogarnkową, ale ja wszystkie składniki podsmażam w woku, lepsza byłaby głęboka patelnia, niestety takiej nie mam.
W większym garnku umieszczamy ziele, liść laurowy i pieprz w ziarnach, wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu.
Paprykę pokrojoną w kostkę smażymy na suchej patelni ( woku ), kiedy zacznie się szklić posypujemy ją szczyptą soli, po chwili papryka puści sok, pozwólcie jej się chwilkę poddusić. Przekładamy do garnka z wodą.
Cebulę kroimy w piórka, oprószamy solą, cukrem i wędzoną papryką ( szczypty ) i smażymy na łyżce masła.
Kiedy cebula się zeszkli przekładamy ją do garnka z wodą i papryką.
Podsmażamy kiełbasę pokrojoną w połówki plasterków i dokładamy do reszty składników.
Na patelnię wlewamy pomidory w puszce, kiedy zaczną bulgotać przelewamy do garnka, tym sposobem zbierzemy z patelni wszystkie smaki z podsmażanych składników.
Do małego pojemniczka wsypujemy przyprawy: paprykę słodką, majeranek, lubczyk i czosnek, mieszamy i podsmażamy na patelni. Dosłownie minutkę i przekładamy do lecza.
Dodajemy sól ( około łyżeczki- ale lepiej stopniowo doprawiać, kiełbasy mają różne poziomy słoności ), cukier ( około 1/2 łyżeczki lub jedną ), szczyptę chili, 2 łyżeczki koncentratu oraz łyżkę salsy paprykowej ( można pominąć lub zastąpić kupnym ajwarem ) mieszamy. Przykrywamy i dusimy do miękkości papryki. Około godziny.
Kiedy leczo jest gotowe, wyłączmy gaz. Dodajemy łyżkę zimnego masła, nie mieszamy. Przykrywamy i pozwalamy aby masło się rozpuściło. Smacznego!
ps. zdjęcie pojawi się wkrótce 🙂
Zostaw komentarz