Magiczne Święta! Sałatka z mięsem mielonym :)
Mam swoje sprawdzone sałatki, które zawsze przygotowuję na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Ale wciąż szukam jakiś nowych inspiracji. Znalazłam tą sałatkę w Internecie i zmodyfikowałam przepis pod nasze upodobania. W oryginale były jeszcze pieczarki, ale ja je pominęłam. Zostawię Wam link po wisem do oryginału przepisu. Sałatka jest bardzo intensywna w smaku, idealna pod wódeczkę 🙂 Pewnie więc bardziej sprawdziłaby się na Sylwestra, ale na Boże Narodzenie sprawdzi równie smacznie 😉
Zdjęcia jeszcze nie mam, uzupełnię 🙂 To załączone zrobione zostało w canva.com
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej lub jedna mała ( można zastąpić kapustą pekińską )
- 20 dag koktajlowych pomidorków
- 1/2 kostki sera typu feta
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 120 g dobrego żółtego sera
- 1 paczka chipsów solonych ( średnia )
Składniki na mięso:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki )
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz ( można zastąpić szczyptą chili )
- ząbek czosnku
- olej/masło
Składniki na sos:
- 1 duży jogurt naturalny ( około 400 ml )
- 6-8 łyżek majonezu
- 2 łyżki ketchupu ( z górką )
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SMAŻENIE MIĘSA:
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso ładnie się rozdzieli i odparuje dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy/dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze troszkę dusimy. Jeśli to konieczne doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia.
Składniki sosu umieszczamy w naczyniu i mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę ). Doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.
Sałatę lodową siekamy.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Ser typu feta kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
Fasolę i kukurydzę odsączamy na sicie.
Układanie sałatki w misce:
- sałata lodowa
- pomidorki koktajlowe
- mięso mielone
- kukurydza
- fasola
- sos
- żółty ser
- ser typu feta
- pokruszone chipsy ziemniaczane ( tuż przed podaniem )
Przechowujemy w lodówce. Idealna na drugi dzień. Smacznego!
Moja inspiracja ( klik )
Świąteczna tablica informacyjna BLOGMAS :
Kalendarze adwentowe otwieram codziennie na moim Instagramie, na InstaStory ( klik ).
Zostaw komentarz