Wieprzowina po chińsku- przepis gościnny: Oskar :)

mrsk.pl

Dziś  pierwszy gościnny wpis na Przestrzeni Kobiety i wyjątkowo gotuje dla Was Mężczyzna 🙂 Wprawdzie na blogu były już przepisy mojego Męża, ale zawsze z malutkim moim udziałem. Dziś całość przygotował mężczyzna, mój Siostrzeniec *. Ugościł nas tym przepysznym daniem w niedzielę, a przepis, już po pierwszym kęsie skradł moje serce. Koniecznie musiałam się nim z Wami podzielić. Wieprzowina po chińsku jest daniem idealnym :)i drogie Panie najsmaczniejsza wychodzi kiedy przygotowują ją nasi Panowie!

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 6 cm pora ( biała część )
  • 5 cm imbiru
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 mniejsza cukinia lub pół większej
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml wywaru warzywnego lub z kostki rosołowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sezamu
  • ryż
  • olej i masło klarowane do smażenia

Sezam wrzucamy na suchą patelnię i prażymy 2-3 minuty.

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w paseczki i przekładamy do miski.

Do naczynia z wieprzowiną dodajemy 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

Imbir i czosnek drobno siekamy.

Warzywa kroimy w paski lub mniejszą kostkę.

Cebulę kroimy w półksiężyce.

Do wywaru z warzyw dodajemy: sos sojowy ciemny ( 2 łyżki ), sos sojowy jasny, ocet ryżowy, sos ostrygowy, olej sezamowy oraz posiekany czosnek i imbir. Mieszamy i zagotowujemy.

Na woku ( lub głębokiej patelni ) rozpuszczamy olej i smażymy mięso do zarumienienia.

Mięso podlewamy 2 chochlami wywaru ( około 1/2 szklanki ) i gotujemy / dusimy pod przykryciem około 3-5min i zdejmujemy z patelni do naczynia.

Na woku rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego oraz łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy około 10 minut.

Kiedy warzywa się ładnie zarumienią, zrobią się szkliste i lekko zmiękną, dodajemy mięso i wlewamy resztę wywaru ( pamiętajmy aby był gorący, ponieważ zimny obniży temperaturę warzyw i przestaną się gotować ). Dusimy pod przykryciem całość do momentu aż mięso będzie miękkie, mieszając od czasu do czasu.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

1 łyżkę mąki ziemniaczanej zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i energicznie mieszamy. Dodajemy do mięsa z warzywami. Mieszamy do momentu zagotowania.

Dla odważnych: można dodać 4 ostre papryczki chili, jeśli są tacy wśród Was to chili siekamy bardzo drobno i dodajemy wraz z czosnkiem i imbirem do wywaru.

Na talerzu kładziemy ryż, polewamy sosem i posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego!