mrsk.pl

Kiedy trzy lata temu postanowiłam poznać dynię bliżej, znalazłam w internecie tysiące przepisów na zupę. Wypróbowałam różne i na ich podstawie stworzyłam własny. Zwykle robię ją „na oko”, ale na potrzeby bloga skrupulatnie zważyłam wszystkie składniki. Krem cudownie rozgrzewa i doskonale smakuje.

 

Składniki:

  • 1 kg dyni ( sam miąższ )
  • 60 dag ziemniaków ( około 6 ziemniaków średniej wielkości )
  • 25 dag marchewki ( około 2 większe )
  • 10 dag pietruszki ( około 1 korzeń )
  • 10 dag selera ( około pół średniego )
  • 20 dag cebuli ( około 3 średnie )
  • 10 dag pory ( około pół )
  • 40 dag wędzonych kości ( lub nie wędzonych )
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 2 i 1/5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki dobrego masła ( np. klarowanego )
  •  1 topiony serek śmietankowy do smaku ( lub więcej )

Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę, około 3-4 centymetrową. Nie starajcie się specjalnie, bo po ugotowaniu zupę będziemy blendować.

W dużym garnku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, dodajemy po szczypcie soli i cukru.

Kiedy cebula się zeszkli i lekko zarumieni dodajemy wszystkie inne warzywa, oprócz pory.

Podsmażamy około 5 minut.

W tym czasie zagotowujemy wodę.

Podsmażone warzywa zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła całość. Dokładamy wędzone kości, wsypujemy wszystkie przyprawy ( oprócz jednej łyżeczki curry ).

Do 20 minutach od zagotowania dodajemy drobno posiekaną porę.

Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy drugą łyżeczkę curry.

Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy kości.

Serek topiony wrzucamy do gorącej zupy i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Kiedy zupa dyniowa lekko przestygnie nabiera właściwego smaku, wówczas można doprawić do smaku. Smacznego!